Sunday, March 18, 2012

ustaz azhar idrus - Penang

Assalamualaikum ya Akhi ya Ukhti..

usaha gigih ustaz azhar idrus dalam mendakwah sangat mendapat tarikan ramai, siapa sangka kuliah maghrib di hadiri ramai orang setanding orang alpha ke konsert-konsert artis-artis.

gambar : Masjid Negeri Pulau Pinang, 17 Mac 2012

manusia ini perlu di bimbing, kadang terlupa watak dan peranan.. berkerja siang malam, mengumpul harta setinggi bukit,berebut pangkat setinggi Prof..namun tiada pula ramai yang berebut pangkat disisi Allah, mempelajari ilmu-ilmu Allah.

 ingatan buat kaum-kaum adam

Adam,
Kau diberi amanah mendidik mereka. Kau diberi tanggungjawab untuk menjaga mereka, memperhatikan dan mengawasi mereka agar redha Allah sentiasa menaungi. Duhai Adam, lihatlah kini, sedikit sahaja kaum adam yang menghormati mereka.

Adam,
kau selalu berkata, Hawa memang degil! Tidak mau dengar kata! Tidak mudah makan nasihat! Kepala batu! Tetapi duhai Adam, Seharusnya kau bertanya kepada dirimu, Siapakah teladanmu? Siapakah rujukanmu? Dalam mendidik mereka yang lemah itu. Adakah teladanmu Muhammad s.a.w? Adakah rujukanmu Muhammad s.a.w? Adakah akhlak-akhlakmu boleh dijadikan contoh buat kami kaum Hawa?

Adam,
Sebenarnya kaulah imam dan mereka adalah makmummu. mereka adalah pengikutmu-pengikutmu Karena kaulah amir. Jika kau benar maka benarlah mereka. Jika kau lalai,lalailah mereka. Lupakah kau duhai Adam? Kau punya satu kelebihan anugerah Allah. Akalmu sembilan, nafsumu satu. Dan mereka, akal satu nafsu beribu! 

Dari itu Adam,
gunakanlah ketinggian akalmu untuk membimbing mereka. Pimpinlah tangan mereka karena mereka sering lupa dan lalai. Seringkali mereka tergelincir. Bimbing dan bantulah mereka dalam menyelami kalimah Allah. Perdengarkanlah mereka kalimah syahdu dari Allah agar dunia mereka sentiasa dijalan rahmah. Tiupkanlah roh jihad ke dalam dada mereka agar mereka mampu tetap menjadi mujahidah kekasih Allah subhana wata'ala.

wasalam

villa itu

Assalamualaikum ya Akhi ya Ukhti..

wikend yang ke 3 t'akhir di penang..

hanya di temani Mr B siang malam ..

sambil-sambil cari idea siapkan 1 lagi paper,,

t'ingat nk upload picture teratak di seremban kelak..

alhamdulillah ni la rumah yang bakal menemani diri ni sepanjang menjadi sebahagian dari keluarga ON semi, seremban.. 


Engineer 1 ?.. bila la agak nya boleh jadi manager kan?.. haha, takpe la.. yakin la dengan rezeki Allah ta'ala..

next plan ;

Lokasi ; Seremban
Jenis ; Semi D
*investment bagus kalau beli rumah awal-awal ni.. kalau nak kawin, dah ada rumah, kalau agak-agak lokasi tak sesuai dengan tempat kerja suami/isteri, boleh jual balik, harga mesti tinggi.. takkan jatuh..  so, ur choice.. :)

wasalam