Tuesday, December 6, 2011

saya akan mati

Assalamualaikum ya Akhi ya Ukhti.."jangan tinggal kan adab, kerana sesiapa yang tinggal kan adab pasti yang sunat itu di tinggal kan, dan jangan tinggal kan sunat,  kerana sesiapa yang tinggal kan sunat pasti yang wajib itu di tinggal kan"

petikan dari ayat yang di sampai kan oleh mufti kedah ketika beliau menyampai kan ceramah sempena maal hijrah di sebuah masjid.

maksud dari ayat itu ialah, 

sebagai contoh adab ke masjid, melangkah dengan kaki kanan, keluar dari masjid melangkah dengan kaki kiri... manakala adab masuk tandas, melangkah dengan kaki kiri, dan keluar dari tandas melangkah dengan kaki kanan.

se andai nya adab pun kita tidak jaga, macam mana dengan amalan-amalan sunat? pasti kita terleka/lalai dalam menjaga amalan-amalan sunat.

dan bagai mana pula se andai nya amalan-amalan sunat ini kita tidak jaga , apa kah amalan wajib kita cukup sempurna?


Allah swt berfirman: ‘Sekiranya penduduk itu beriman dan bertaqwa, maka dibuka pintu langit’.
Maka dengan keimanan dan ketaqwaan maka terjamin keselamatan dalam kehidupan manusia.
 Saya akan mati,
kamu juga akan mati,

marilah selalu bermuhasabah diri kita sebelum ajal menjemput.
Selalulah ingati mati,
mudahan mudah membuat banyak amal bakti untuk di sana nanti,
negeri akhirat yang kekal abadi.

Ya Allah ampunilah dosa kami, dosa ibu bapa kami, dosa anak isteri kami yang kami ketahui atau tidak kami ketahui, berilah keluasan di dalam kubur kami dan jauhilah kesempitan dan himpitan kubur bagi kami, kubur itu gelap ya Allah, berilah cahaya untuk kami di dalam kubur kami. Ampunilah kami ya Allah!