Thursday, December 17, 2015

Desa by Hatia @ Nilai 3 Part2

Jom nak cerita update terkini progress rumah ni, gambar bawah ni masa sebelum construction. Tanah dah rata dan boleh nampak pecahan border tanah untuk setiap unit rumah. 



Yang ni pula masa mula naik tiang dan konkrit lantai.


Masa ni dah mula naik tiang tiang untuk tingkat 2, batu bata dah ready tu. Sedih juga sebab developer guna bata simen ni a.k.a bata putih. Bata ni serap haba, bata tanah liat a.k.a bata merah tahan haba. Mungkin rumah boleh panas sikit, takpe sejuk kan hati, rumah ni atas bukit, mungkin sejukkk! :)



Yang ni pula developer dah mula ikat bata, cuma bumbung belum pasang lagi. Car porch pun belum ada. 



Gambar bawah ni masa mula dev buat acuan kayu untuk buat tiang porch. 


Okay dah siap tiang porch dan plaster rumah.



Ni gambar belakang rumah, yang bagus nya design rumah ni, belakang rumah dah siap ada ruang teduh. Siap ada beam konkrit dan atap genting lagi..




Ni la pelan rumah, masa beli rumah ni, rumah contoh memang takde lagi. Ni je la yang ada, rumah model. Ni type B, yang mana ketinggian tak sama bagi ruang tamu and ruang makan.


Ni gambar sebenar dalam rumah sebelum plaster. 




Rumah dah mula cat undercoat. 



Ni masa hampir nak siap pasang tiles rumah, tiles ruang tamu dan meja makan tiles 2 kaki.



Ni ruang dapur, tiles lantai 1 kaki. Tiles dinding pun 1 kaki.



Akhirnya rumah dah siap cat. Ni la warna sebenar rumah ni. Kombinasi 3 warna, biru gelap, kelabu and putih.




Ni pagar rumah, panjang 7 kaki kalau tak silap, maksudnya 14 kaki untuk panjang 2 pagar ni.


Antara interior dalam rumah ni.









Okay, cukup setakat ni, nanti update lagi. So far, yang pending lagi, TNB belum siap tanam kabel, jalan belum tar, pagar keliling taman belum buat, rumah guard pun belum buat. Yang tengah buat sekarang, longkang2, tanam rumput, tangki air. Dev estimate rumah ni boleh siap paling awal bulan Dec 2015 dan paling lewat bulan Feb 2016. Sekarang dah bulan Dec, macam tak sempat siap. Hopefully bulan Feb nanti boleh siap. If tak siap, okay juga, boleh dapat duit extra.. TQ Dev!! hahaha.. 

Opppss lupa nak announcee.. Rumah ni dah dapat nama yang official.. nama taman ni Desa Seringin.... haha, sedap la juga bunyi nye.. sedih juga, ingat boleh la dapat nama Desa Height ke, Desa Residence ke.. hehe.. takpe la.. terpaksa jatuh cinta dengan Desa Seringin juga nampaknya..

Okay, dah.. sambung lain episod.. ............

Saturday, April 19, 2014

Desa by Hatia @ Nilai 3

Assalamualaikum ya Akhi ya ukhti

Alhamdulillah akhirnya segala urusan jual beli rumah selesai..lama jugak cari rumah impian, developer rumah ialah hatia properties..hatia ni developer sama yg bukak nilai 3 ni..so yakin la ckt nk beli rumah yg masih under construction ni..ni la rumah tu..




















Sign S&P 15 Feb 2014..siap stamping 3 April 2014..

Developer ckp estimated rumah ni nk siap end of 2015..harap harap tiada masalah la sepanjang tunggu rumah ni siap..Ameen..

# Kepada bakal-bakal jiran, atas permintaan ramai, satu group whatsapp khas untuk pembeli-pembeli rumah Desa by Hatia ni telah diadakan. Sekiranya anda salah seorang pembeli rumah ni dan berminat menyertai group kami ni, sila hantarkan contact number ke nazirul_eng@yahoo.com.. :)

Thursday, December 6, 2012

sekuntum bunga vs sebutir mutiara

Assalamualaikum ya Akhi ya Ukhti..

ungkapan maaf kepada semua yang menanti..kekangan masa, jua dugaan yang menimpa..

bunga & mutiara itu tidak di nafikan cantik keduanya..

bunga itu sangat indah, namun keindahan bunga itu menjadi tatapan umum, saya, awak, dia, kamu dan semua dapat melihatnya..

namun..
mutiara itu terselindung dalam cengkerang yang kurang indah..keindahan sebenar itu hanya dapat di lihat daripada empunya mutirara.. tidak dapat dilihat oleh saya, awak, dua kamu dan semuanya..

oleh itu.. wahai bunga2 sekalian.. jaga la dirimu.. jadilah seperti mutiara yang hanya menyinar pada yang selayaknya..

sekian...

wasalam..

Monday, October 8, 2012

love

Assalamualaikum ya Akhi ya Ukhti..

Bait-bait kata yang lahir dari hati menafsir luahan diri.. tatkala lama menyepi kerna tiada kata hati.. cukup sudah teman di jadi kan tempat berbicara.. chain ring cukup kuat bak melodi yang berbicara.. tiada teman yang dapat mengunci pintu suara..

bukan bermulut manis, bukan jua melontarkan kata-kata kosong.. ianya kata yang lahir, dari dalam sudut hati..

sayang itu memerlukan kesabaran, menerima seadanya, memahami seadanya, kejujuran, kesetian & kepercayaan..


bukan jua dengan emosi mahupun berfikiran negatif ..